Check je e-mail op de Mount Everest met ‘all-terrain laptop’

Check je e-mail op de Mount Everest met ‘all-terrain laptop’

07-08-2013 09:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een laptop die volledig draait op zonne-energie en zo sterk is dat de makers hem aanprijzen als de ‘all-terrain laptop’. Deze maand gaat de SOL in de verkoop in Ghana.

Het klimaat in Afrika stelt nogal wat eisen. Veel stof, vaak geen toegang tot elektriciteit, en weinig mogelijkheden tot reparatie mocht er iets stuk gaan. De Canadese uitvinder David Snir zag met een extra stevig ontwerp, waaronder robuuste zonnepanelen, toch een mogelijkheid om een laptop te ontwikkelen voor minder ontwikkelde gebieden.

Het resultaat heet de SOL en is ook geschikt voor de avonturier die ook bovenop de Mount Everest zijn e-mail wil kunnen checken. Na de presentatie van een prototype in juni is de officiële lancering nu op 20 augustus in Ghana.

Opladen kan met de uitklapbare zonnepanelen en gebeurt idealiter in de volle zon, maar kan ook als het bewolkt is en zelfs binnenshuis bij kunstlicht. Op een volle accu kan acht uur gewerkt worden op de SOL. De zonnepanelen zijn daarbij los te koppelen zodat ook andere apparaten ermee opgeladen kunnen worden.

Duurzaam

Met zijn bedrijf WeWi Telecommunications gaat Snir de laptop nu verkopen in Ghana, India en Brazilië. Er zijn ook gesprekken met andere Afrikaanse landen. De laptop zal ook in het Midden-Oosten en de Verenigde Staten worden geïntroduceerd. De prijs zal tussen de $350 en $400 zijn, hoewel de Amerikaanse versie iets krachtiger en duurder zal zijn.

Is er wél stroom aanwezig? Dan heeft de laptop ook gewoon een stekker. En mocht er toch iets kapot gaan? De belangrijkste onderdelen zijn makkelijk te vervangen. Wel zo duurzaam.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie