RVO.nl: nieuwe tenderaanpak toekenning windpark Borssele

06-07-2016 12:17 | Door: Eelco Brandes

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft voor de realisatie van de windparken Borssele 1 en 2 gekozen voor een nieuwe tenderaanpak in de SDE+.

Dat maakt RVO.nl bekend. Hierbij geldt dat de partij die het scherpste bod doet, de toezegging voor subsidie en de vergunning krijgt om te bouwen. Het Bureau Energieprojecten begeleidde de vergunningprocedures. Een team van experts beoordeelde en woog alle biedingen.

Daarnaast zorgde RVO.nl ervoor dat potentiële bouwers de beschikking kregen tot alle achtergrondinformatie om een zo scherp mogelijk voorstel te doen. Daarvoor was veelal nieuw onderzoek nodig. Bijvoorbeeld voor de exacte beschrijving van de windgebieden, golfslag, windsnelheden en bodemgegevens tot en met informatie over scheepswrakken en onontplofte vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog.

Winnaar tender

Dinsdag maakte het ministerie van Economische Zaken bekend dat het Deense bedrijf Dong Energy de winnaar is van de eerste tender voor kavels 1 en 2 van het windenergiegebied Borssele voor de Zeeuwse kust. Van alle 38 biedingen bracht Dong Energy het laagste bod uit met gemiddeld 7,27 eurocent per kilowattuur.

Van de € 5 mrd beschikbare subsidie wordt maximaal € 2,3 mrd gebruikt voor het eerste windpark voor de kust van Borssele. Het windenergiegebied Borssele is het eerste van de drie grote windenergiegebieden die worden gerealiseerd in de Nederlandse Noordzee. De windparken die daar komen, wekken samen in 2025 genoeg stroom op voor 5 miljoen huishoudens.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: RVO.nl | Foto: RVO.nl

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie