Zonnepanelen na 27 jaar terug op Witte Huis

Zonnepanelen na 27 jaar terug op Witte Huis

19-08-2013 08:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na bijna 30 jaar zijn de zonnepanelen terug op het Witte Huis. Deze week laat president Obama tussen de 20 en 50 zonnepanelen installeren.

Het plaatsen van zonnepanelen op het Witte Huis wordt als een politieke hoogst symbolische actie gezien. In jaren 70 werden voor het eerst panelen geïnstalleerd door de Democraat Jimmy Carter. In 1986 liet Republikein Ronald Reagan ze er demonstratief weer af halen om te laten zien dat Republikeinen niets hebben met hernieuwbare energie.

In 2010 beloofde Obama ze alweer terug te plaatsen om zijn betrokkenheid bij het klimaat te onderstrepen. Obama heeft zich ten doel gesteld om in 2020 het energieverbruik van de federale overheid voor 20 procent uit hernieuwbare energiebronnen te halen. Tussen 2005 en 2020 wil hij de CO2-uitstoot van de VS met 17 procent terugdringen.

Patstelling

Net als bij veel andere politieke thema's is er een patstelling tussen Democraten en Republikeinen op het gebied van duurzaamheid. Daarom onthulde president Obama in juni een nieuw klimaatbeleid dat om het Amerikaanse Congres heengaat. Alle plannen vallen binnen zijn uitvoerende macht als President.

Overigens lijkt de Tea Party - de (extreem-)rechtse vleugel binnen de Republikeinse partij - de laatste tijd juist weer voor zonnepanelen te zijn. Republikeinen in het algemeen en de Tea Party in het bijzonder zijn sterk voor individuele rechten van de Amerikaanse burger. Dat gaat bijvoorbeeld om een kleine overheid en mensen vooral veel zelf laten oplossen. Zonnepanelen passen goed bij dat gedachtegoed.

Foto: Ernest James via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie