Kolencentrales dicht in 2020: 31 procent minder CO2-uitstoot

13-07-2016 10:52 | Door: Eelco Brandes

Het sluiten van alle kolencentrales in 2020 vermindert de uitstoot van CO2 in Nederland met 31 procent. De nettoreductie komt uit op 9 procent, omdat kolencentrales elders in Europa dan stroom moeten leveren aan Nederland.

Dat staat in een rapport gemaakt in opdracht van minister Kamp, dat de NOS heeft ingezien. Uit het rapport blijkt dat een sluiting van de kolencentrales € 7 mrd kost. Ook komt de stroomvoorziening door de sluiting niet in gevaar, schrijft NOS.. Wel neemt het aanbod af en zou de prijs van elektriciteit in heel Europa stijgen.

Aanleiding voor het rapport is dat de minister van Economische Zaken Kamp na de zomer een beslissing moet nemen over de toekomst van de vijf overgebleven kolencentrales. De minister is in gesprek met de energiebedrijven en andere belanghebbenden over een zogeheten uitfasering hiervan.

Drie nieuwe centrales

De afgelopen jaren openden in ons land drie nieuwe kolencentrales, twee op de Maasvlakte en een bij de Eemshaven. Wat daarmee gaat gebeuren, is onduidelijk. Volgens recent onderzoek zijn de net geopende centrales nog de helft waard van wat E.On, RWE en Engie betaald hebben.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NOS | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie