Eerste grote test met 120 drijvende zonnepanelen gestart

drijvende zonnepanelen

14-07-2016 14:09 | Door: Eelco Brandes

Een pilot met 120 drijvende zonnepanelen in de Slufter op de Maasvlakte is van start gegaan. Het gaat vooralsnog om een test voor de duur van een jaar.

Eerdere kleinere proeven met drijvende zonnepanelen waren veelbelovend. Afhankelijk van omstandigheden kunnen drijvende zonnepanelen wel 10 tot 30 procent meer energie opbrengen dan ‘gewone’ zonnepanelen, zo zei Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie en manager programmaontwikkeling zonne-energie bij Energie Centrum Nederland eerder in een uitzending van DuurzaamBV Radio (luister de podcasts hieronder terug). De nieuwe test in de Slufter is de eerste test op grotere schaal.

Rijkswaterstaat voert de pilot met de drijvende zonnepanelen uit samen met Havenbedrijf Rotterdam, fabrikant SunFloat en Deltares. Het baggerdepot Slufter is bestemd voor de berging van verontreinigde baggerspecie. Het Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat exploiteren samen de Slufter.

De uiterst westelijke ligging maakt de Slufter tot een van de meest zonrijke plekken in Nederland. Door de drijvende zonnepanelen heeft het depot een extra functie gekregen als locatie voor duurzame energieopwekking.

drijvende zonnepanelen

Proefinstallatie

De proefinstallatie bestaat uit twintig vlotten waarop in totaal 120 zonnepanelen zijn gemonteerd. Daarnaast komen er op de kade ook nog twaalf zonnepanelen. Door de vlotten met de zon mee te laten draaien, kan er volgens de onderzoekers 18 procent meer opbrengst van duurzame energie worden gegenereerd in vergelijking met zonnepanelen in een zonneweide. Daarnaast leveren de reflectie en de koeling van het water naar verwachting ook een aanzienlijk voordeel op.

400.000 drijvende zonnepanelen

Als de pilot succesvol is, bekijkt Rijkswaterstaat of en hoe verdere toepassing van de drijvende zonnepanelen op het 'natte' areaal mogelijk is. De Slufter is volgens de onderzoekers geschikt voor maar liefst 400.000 drijvende zonnepanelen. Deze kunnen energie leveren voor 25.000 huishoudens.

Download hier de Infographic Drijvende Zonnepanelen

drijvende zonnepanelen

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: RIjkswaterstaat | Foto's: Rijkswaterstaat

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie