Hoe Oost-Groningen 'té succesvol' is met zonnepanelen

zonnepanelen

20-07-2016 07:24 | Door: Eelco Brandes

Oost-Groningen heeft in verschillende gemeenten te veel huizen met zonnepanelen. Wanneer de opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet, raakt het systeem overbelast en slaan soms zelfs de stoppen door. 

Dat meldt de NOS. Het zogeheten aardbevingsgebied in Groningen zag het aantal zonnepanelen de afgelopen jaren met 30 procent stijgen als gevolg van een financiële bijdrage van de Nam.

Huishoudens met schade door aardbevingen kregen een bedrag van € 4.000, dat kon worden besteed aan energiebesparende of energieopwekkende maatregelen, zoals zonnepanelen.

Zodra de zon echter goed schijnt, loopt de netspanning lokaal in Groningen flink op en schakelen de installaties zichzelf uit. Dat kost de bezitters van zonnepanelen volgens de NOS niet alleen geld, het is ook niet goed voor de productie van groene stroom. Soms gaan de installaties zelfs honderden keren per dag aan en uit, zegt Rolf van der Tuuk van installatiebedrijf Vaatstra in Bedum.

Oplossingen

Met installatiebedrijven in de regio worden de knelpunten op wijk- en straatniveau op dit moment in kaart gebracht. Zo wordt bekeken of de transformatoren hoger kunnen worden gezet, zodat er meer vermogen kan worden gegeven en teruggegeven. Het verzwaren van kabels is een minder voor de hand liggende oplossing, aldus Van der Tuuk.

Geld toe

Dat het opwekken van duurzame energie soms te succesvol is, is niet nieuw. In Duitsland wekten windturbines en zonnepanelen op een zonnige, winderige dag onlangs zoveel stroom op dat gebruikers geld toe kregen om energie af te nemen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NOS | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie