Werknemers individueel verwarmen bespaart tot 30% energie

Werknemers individueel verwarmen bespaart tot 30% energie

04-09-2013 10:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoeker van Berkeley University stellen dat het energie-efficiënter is om werknemers hun persoonlijke thermostaatknop te geven.

Energie- en facilitair managers zouden vaak klachten horen van medewerkers dat de werkomgeving ofwel te warm of te koud is. Onderzoekers van de Berkeley University werken nu aan een persoonlijk te regelen temperatuur systeem voor werkplekken.

De onderzoekers hebben inmiddels een prototype werkplek ontworpen met een geïntegreerde voetenwarmer en klein verstelbare ventilatoren waarbij mensen zelf de temperatuur van hun werkplek kunnen instellen.

Dit ‘persoonlijke comfort systeem’ kan ook communiceren met smartphone apps, software en sensoren om temperaturen en instellingen terug te koppelen aan de facilitair managers van het gebouw.

Besparingen

De persoonlijke werkplekken zijn ook voorzien van aanwezigheidssensoren om energie te besparen wanneer een werkplek onbemand is.

Naast de werkplek worden ook testen gedaan met de bureaustoelen. De onderzoekers hebben ook prototypes gebouwd van bureaustoelen met ingebouwde verwarmings- en koelingssystemen.

De werkplekken gebruiken ongeveer twee watt voor koeling en 40 watt voor verwarming. Conventionele verwarmingssystemen voor een gehele ruimte gebruiken al snel 1.500 watt.

Volgens de onderzoekers zou het ‘persoonlijke comfort systeem’ het gebruik van aardgas met 39 procent kunnen reduceren en het elektriciteit gebruik met 30 procent kunnen terugdringen.

Bron: CleanTechnica

Foto:  Ordnance Survey via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie