Milieudefensie neemt schaliegasrapport onder de loep

Milieudefensie neemt schaliegasrapport onder de loep

04-09-2013 16:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Milieudefensie vermoedt dat het ingenieursbureau Witteveen+Bos onder druk is gezet om de conclusies van het schaliegasrapport aan te passen.

Milieudefensie heeft een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend omdat het vermoedt dat het ministerie van Economische Zaken ingenieursbureau Witteveen+Bos onder druk heeft gezet. Dat maakte Milieudefensie woensdag bekend.

Volgens Milieudefensie worden de risico's die de onderzoekers in het vorige week gepubliceerde rapport duidelijk benoemen, in de concluderende samenvatting behoorlijk verzacht.

“We zijn allerlei inconsistenties tegengekomen, die erop wijzen dat de samenvatting een veel positiever beeld van de risico's geeft dan het rapport zelf.” zegt Geert Ritsema, campagneleider van energie en grondstoffen bij Milieudefensie.

 

Blow-out

 

Volgens Ritsema staat in de samenvatting van het rapport dat het risico op een ongecontroleerde gasontsnapping, een 'blow-out', ontbreekt bij schaliegaswinning. In het hoofdrapport wordt echter uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat technische maatregelen om blow-outs te voorkomen, kunnen falen.

“Het kabinet en de Tweede Kamer mogen op basis hiervan geen beslissing nemen over zoiets belangrijks als het toestaan van schaliegasboringen in Nederland”, aldus Ritsema.

 

Milieueffectrapportage

 

Het ministerie van Economische Zaken laat weten het Wob-verzoek van Milieudefensie met belangstelling tegemoet te zien. Een woordvoerder van minister Henk Kamp benadrukt dat het ministerie zelf een onafhankelijk onderzoek van het grootste belang vond en vindt en dat dat betrokken is bij de Europese aanbesteding die er toe heeft geleid dat bureau Witteveen+Bos het onderzoek ging doen.

Bovendien worden de conclusies van het onderzoek nog nader bekeken door een commissie voor de milieueffectrapportage (mer), die onder meer bekijkt of de onderzoeksvragen volledig en onafhankelijk zijn beantwoord.

Bron: ANP

Foto:  JustinWoolford via flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie