Kamp maakt werk van inspraak schaliegas

Kamp maakt werk van inspraak schaliegas

05-09-2013 14:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Provincies, gemeenten en andere betrokkenen krijgen volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken volop de kans tot inspraak over proefboringen naar schaliegas.

In een reactie op een rapport van het Rathenau Instituut wijst minister Kamp er donderdag op dat inspraakprocedures wettelijk geregeld zijn.

Volgens dit rapport zouden in besluitvorming rond schaliegas de lokale overheden buiten spel zijn gezet. Ook zou de overlast voor bewoners te weinig aan bod zijn gekomen.

“Het Rathenau Instituut stelt terecht dat overleg met en inspraak van bewoners en betrokken gemeenten en provincies van belang is wanneer proefboringen overwogen worden.” aldus Kamp. “Als groen licht gegeven wordt, zijn een milieueffectrapportage en meerdere vergunningen en instemmingen nodig. In deze procedures is inspraak wettelijk vastgelegd.”

Nog geen besluit

Kamp onderstreept dat er nog geen besluit genomen is over proefboringen. Dat kan pas nadat een onafhankelijke commissie voor een milieueffectrapportage hiervoor advies heeft gegeven.

Over proefboringen naar schaliegas is onrust ontstaan in onder meer Boxtel, een van de gemeenten waar deze zouden plaatsvinden. De gemeente zei zich gepasseerd te voelen. Volgens het rapport van het Rathenau Instituut zou Kamp de onvrede over zichzelf hebben afgeroepen door te weinig oor te hebben voor de lokale betrokkenen.

Tweede Kamerlid Jan Vos (PvdA) zegt het rapport te zullen betrekken bij de definitieve afweging van zijn fractie over proefboringen. “We delen de visie dat de schaliegasdiscussie in een breder perspectief gevoerd moet worden.” De PvdA staat kritisch in de debat over schaliegas.

Bron: ANP

Foto: danielfoster437 via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie