Hoe chocolade-ijs Britse huishoudens verwarmt

duurzame energie

23-07-2016 09:47 | Door: Chris Thijssen

Het Franse Veolia Environnement werkt in het Verenigd Koninkrijk samen met een ijsproducent en de investeerder Iona Capital om biogas te winnen uit bijproducten van ijs. Het biogas wordt direct geleverd aan het lokale gasnet.

R&R Ice Cream uit het Britse Leeming Bar, North Yorkshire is in het Verenigd Koninkrijk de grootste producent van huismerkijs en ijs van A-merken, zoals ijslolly’s en choco-ijsjes van Nestlé, Daim en Oreo’s Impulse.

Bij de productie van deze ijssoorten ontstaat volgens Veolia afval, dat bestaat uit suiker, vet en proteïnen. Voorheen werden deze bijproducten weggegooid.

Het bedrijf zet deze producten voortaan om tot bio-methaan in een nabijgelegen anaerobe vergister van de investeerder Iona Capital. Het biogas dat daaruit voortkomt, wordt afgegeven aan het lokale net. Het materiaal dat na de vergisting overblijft, wordt door boeren ingezet als meststof.

Duurzame energie

Volgens Veolia levert het afval van chocolade ijs veel duurzame energie op. Zo zou deze smaak 10 procent meer energie opbrengen dan de smaak vanille en 20 procent meer dan aardbeiensmaak. Wanneer aan de massa ook chocolade schilfers worden toegevoegd, zou dat de energie-efficiëntie nog eens met 20 procent verhogen, stelt het bedrijf.

Voor het een jaar verwarmen van een gemiddeld huishouden met bijproducten van de ijsproductie is volgens Veolia 25 ton aan chocolade-ijsresten nodig. Bij vanille- en aardbeienijs ligt deze hoeveelheid op respectievelijk 27,5 ton en 30 ton.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Veolia Environnement | Foto: stu_spivack, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie