VDL zet vol in op energieopslag voor elektrisch busvervoer

VDL Elektrische bus

22-07-2016 17:11 | Door: Erik Verheggen

De Eindhovense bussenbouwer VDL Groep en Scholt Energy Control uit Valkenswaard hebben samen een bedrijf voor energieopslag opgericht: V-Storage.

De innovatietakken van beide bedrijven gaan onder meer oude batterijen van bussen hergebruiken om daarmee grote batterijsystemen te vormen voor energieopslag.

Door deze batterijen strategisch op te laden – bijvoorbeeld als op zonnige, windrijke dagen veel elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen en windmolens – maken de bedrijven optimaal gebruik van de volatiliteit van de energiemarkt.

Pieken opvangen

De op gunstige momenten opgeslagen, goedkopere elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om elektrische bussen op te laden en dient daarnaast als reservecapaciteit om pieken in de stroomvraag op te vangen.

Door de capaciteit van de batterij beschikbaar te stellen aan het landelijke elektriciteitsnetwerk, worden vervuilende piekcentrales op termijn overbodig. De batterijen dragen op die manier ook bij aan de verduurzaming van het energieverbruik.

Eerste batterij

De eerste batterij van V-Storage wordt nog dit jaar geplaatst op het terrein van VDL in Eindhoven. VDL Groep en Scholt Energy Control verwachten daarna het aantal batterijen en de toepassing daarvan snel uit te breiden.

Het elektrisch vervoer in Nederland neemt de komende jaren een grote vlucht, verwachten VDL en Scholt. Zo moeten alleen al in de regio Eindhoven alle bussen in het openbaar vervoer in 2020 op elektriciteit rijden. V-Storage kan daardoor een grote bijdrage gaan leveren aan de toepassing van energieopslag voor het elektrisch vervoer in Nederland.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: VDL Group | Foto: VDL Group

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie