Steeds meer palmolie als brandstof in Europese auto’s

Steeds meer palmolie als brandstof in Europese auto’s

09-09-2013 11:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het gebruik en de verwerking van de omstreden biobrandstof palmolie in Nederland is in zes jaar tijd verdubbeld, tot 1,3 miljoen ton in 2012.

De extreme stijging van het palmolieverbruik blijkt uit de studie ‘The EU biofuel policy and palm oil: cutting subsidies or cutting rainforest?’ van het International Institute for Sustainable Development (IISD) en het Global Subsidies Initiative (GSI) in opdracht van Friends of the Earth Europe, de Europese koepelorganisatie van Milieudefensie.

Door de toenemende vraag naar deze brandstof voor onder meer auto's worden er steeds meer palmolieplantages aangelegd in landen als Indonesië en Maleisië, waarschuwt Milieudefensie.

Daarvoor wordt op grote schaal tropisch regenwoud gekapt en platgebrand, wat leidt tot extra uitstoot van broeikasgassen. Vaak worden de rechten van de inheemse bevolking geschonden en op veel plekken ontstaat een gebrek aan landbouwgrond. Daarnaast zouden ook duurzame certificaten de duurzaamheid van palmolie nauwelijks verbeteren.

 

Doelstelling

 

In de hele Europese Unie is het gebruik van palmolie voor biobrandstof sinds 2006 met 365 procent gestegen. Dat is veel sterker dan verwacht, stellen de onderzoekers. Inmiddels bestaat 20 procent van de biobrandstofmix in Europese tanks uit palmolie.

Nederland is van de EU-landen de grootste importeur en verwerker van palmolie. Volgens het rapport is de toename voornamelijk toe te schrijven aan het EU-beleid om het gebruik van biobrandstoffen in de transportsector te stimuleren.

Tot nu toe is de Europese doelstelling dat in 2020 10 procent van de transportbrandstoffen van hernieuwbare bronnen komt. Deze zullen voornamelijk afkomstig zijn van zogenoemde eerste generatie biobrandstoffen gemaakt uit suiker, granen en oliehoudende zaden. Deze doelstelling wordt mogelijk verlaagd.

 

Stemming

 

Woensdag stemt het Europees Parlement over een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van voedselgewassen (waaronder palmolie) als biobrandstof te beperken tot ongeveer 5 procent van de brandstofmix.

Een stemming van de milieucommissie kwam uit op een beperking van 5,5 procent. De industriecommissie stemde in met 6,5 procent.

De verlaging stuit op hevig verzet van de industrie die heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van biobrandstoffen. Deze waarschuwt voor banenverlies en het sluiten van fabrieken. Hogere limieten zou bedrijven meer tijd geven om voldoende geld te verdienen om te kunnen investeren in de volgende generatie biobrandstoffen uit afval, algen of agrarisch restafval.

Bron: ANP

Foto: Wakx via flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie