Hoe een bultrug inspiratie is voor efficiëntere windturbines

windturbine

25-07-2016 14:59 | Door: Eelco Brandes

Het Canadese bedrijf WhalePower heeft windturbines ontwikkeld die sterk zijn geïnspireerd op de vorm van de borstvinnen van bultruggen. De toepassing zorgt volgens het bedrijf voor een flinke energie-efficiëntie​.

Bultruggen staan bekend om hun spectaculaire vertoningen aan het wateroppervlak, waarbij ze met hun borstvinnen op het water slaan en sprongen maken. Deze walvissen zijn een grote inspiratiebron gebleken en dan met name de bijzondere, hobbelige vorm van hun borstvinnen, aldus WhalePower.

windturbine energie

Zo hebben de Canadezen de wieken voorzien van hobbels, precies zoals de borstvin van de bultrug door de natuur is gevormd. Hierdoor verhogen zij de efficiëntie in apparatuur, zoals waterpompen, ventilatoren en afzuigers.

32 procent

In vergelijking met normale borstvinnen met een glad oppervlak genereren de hobbelige borstvinnen van bultruggen 32 procent minder weerstand en 8 procent meer opwaartse en/of voorwaartse kracht tijdens het bewegen in water. Het uitrusten van windturbines met deze technologie kan volgens het bedrijf de efficiëntie van energieopwekking met 20 procent verhogen.

windturbine energie

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: SafariMeetingCentre | Foto's WhalePower

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie