Nederland daalt dieper op ranglijst schone energie

Nederland daalt dieper op ranglijst schone energie

05-06-2012 18:22 | Door: Cato van Hees

Nederland is in 2011 naar de 21e plek gedaald op de wereldranglijst van schone energietechnologie. Maar er is hoop. Met de aanwezige kennis kunnen we de top 10 behalen.

De Nederlandse omzet in schone energietechnologie zakte in 2011 met 14 procent, tot €1,2 mrd. Er was een flinke daling van de Nederlandse industrie voor hernieuwbare energie-installaties, waaronder zonne-energiesystemen. Ons land zakte op de wereldranglijst van nummer 18 met drie plekken naar nummer 21. Dat blijkt uit het onderzoek Clean Economy, Living Planet van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

De ranglijst van het WNF vergelijkt de schone energiesector van 25 wereldeconomieën. De internationale markt voor schone energietechnologie toonde een stabiele groei van 10 procent. Koplopers waren Denemarken, China en Duitsland.

De kennis in huis

Nederland heeft de kennis van schone technologie in huis, is een van de grote conclusies uit het rapport van het WNF wat gisteren in Atlanta, de Verenigde Staten werd gepresenteerd.

Echter wordt de kennis niet gecommercialiseerd door het gebrek aan een sterke thuismarkt. De thuismarkt , die als springplank naar een wereldwijde afzet dient, is juist hard nodig binnen de zogeheten cleantech-landen.

Verkiezingen bieden kansen

Nederland kan nog een slag maken met de politieke verkiezingen op 12 september. Eerder onderzoek toont dat ons land de top 10 van schone technologiesectoren nog kan behalen.

“De verkiezingen bieden een ongekende kans dat doel te halen en het grijze beleid van de afgelopen periode recht te zetten. De cleantech-sector kan de motor zijn voor het herstel van de economie en duizenden nieuwe, groene banen creëren” volgens Johan van de Gronden, directeur WNF.

Bron: Nederland zakt weg op markt schone technologie

Foto: Third Way

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Cato van Hees

Cato is redacteur bij DuurzaamBedrijfsleven.nl. Duurzaamheid wordt steeds onmisbaarder in onze economie. Door het schrijven van zeer uiteenlopende artikelen, wordt het een breed en tastbaar onderwerp en zijn vooruitstrevende organisaties te onderscheiden. Het is een ontwikkeling van het bedrijfsleven waar ik als recent afgestudeerde actief in wil deelnemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie