Europa investeert € 14 mrd in offshore-windenergie

27-07-2016 16:04 | Door: Eelco Brandes

De Europese offshore windenergie-industrie heeft in de eerste helft van dit jaar al een recordbedrag van € 14 mrd geïnvesteerd.

Het gaat in totaal om zeven offshore-windprojecten die een gezamenlijk capaciteit van 3,7 gigawatt hebben. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor bijna driekwart van de nieuwe investeringen, dat meldt Windeurope.org in zijn halfjaarverslag.

Het volume van nieuwe installaties die in de eerste helft van 2016 zijn aangesloten was 511 megawatt, 78 procent minder dan in dezelfde periode in 2015. Dit wordt naar verwachting volgend jaar en in de richting 2020 weer rechtgetrokken, zegt Giles Dickson, CEO van WindEurope.

Ver verwijderd

Dickson: "Het investeringsbedrag toont een duidelijke focus van de industrie op offshore-wind. Wij verwachten dat het aantal installaties aanzienlijk groeit in 2017. Maar er zijn een heleboel uitdagingen voor offshore-wind. Niet in het minst is de onzekerheid over de toekomst van volumes en regelgeving in vele belangrijke markten voor de periode na 2020. We zijn dus nog ver verwijderd van het punt dat we kunnen zeggen dat de klus voor offshore-wind is geklaard.”

Nederland

De totale geïnstalleerde capaciteit offshore-windenergie in Europa staat nu op 11.538 megawatt. Dit gaat om 82 windparken in elf landen.

Alleen Duitsland (258 megawatt) en Nederland (253 megawatt) hebben nieuwe capaciteit in de eerste zes maanden toegevoegd. De gemiddelde grootte van de 114 nieuwe turbines was 4,8 megawatt, een stijging ten opzichte van de 4,2 megawatt een jaar geleden.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Windeurope.org | Foto: Windeurope.org

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie