Batterijopslag maakt kwart van Nederlands eiland duurzaam

08-08-2016 12:10 | Door: Eelco Brandes

Het Nederlandse eiland Sint Eustatius heeft zijn zonnepark van 1,9 megawatt geïntegreerd met een 1 megawatt batterijopslagsysteem van het technische bedrijf SMA uit België​.

Met behulp van de batterij is 25 procent van de gebruikte elektriciteit op dit eiland met 4.000 bewoners nu afkomstig uit zonne-energie, meldt SMA. Het gaat om een zogenaamde hybride zonnepanelensysteem waarmee het gehele eiland ‘geëlektrificeerd’ wordt.

Bijna een kwart van het lokale energieverbruik, 13,5 gigawattuur per jaar, komt vanaf heden uit zonne-energie. Voorheen werd alle energie voor het eiland opgewekt door dieselgenerators.

Orkaanbestendig

SMA tekende en leverde de omvormers, batterijen en de Fuel Save Controller 2.0 waarmee op jaarbasis ruim 800.000 liter diesel bespaard wordt. Bij de afstemming van het zonnepark en het opslagsysteem waren automatische werking en onderhoudsvriendelijkheid belangrijke randvoorwaarden. Andere bijzonderheid was dat de PV-modules orkaanbestendig moesten zijn in deze regio waar veel tropische stormen voorkomen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: SMA | Foto's: SMA en public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie