Wereldrecord crowdfunding: Windmolen in luttele uren uitverkocht

Wereldrecord crowdfunding: Windmolen in luttele uren uitverkocht

23-09-2013 13:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Binnen enkele uren hebben 1.700 Nederlanders zojuist €1,3 mln opgebracht om samen een windmolen te kopen. Een absoluut wereldrecord op het gebied van crowdfunding.

De particulieren kochten via De Windcentrale zogeheten winddelen: aandelen in een windturbine van twee megawatt uit 2005. Daarmee krijgen zij vanaf nu 12 jaar lang gegarandeerd stroom uit hun eigen molen. Elk winddeel wekt circa 500 kilowattuur per jaar op. Er waren 6.648 winddelen beschikbaar, een winddeel ging over de toonbank voor €200.

Harm Reitsma, initiatiefnemer van De Windcentrale: "We wisten dat het hard zou gaan maar dit was wel heel erg snel. Er was gisteravond een ware run op de windmolen."

Voordeel

Per jaar betalen de nieuwbakken molenaars gemiddeld €23 onderhoudskosten voor hun molen. Zelfs bij structureel dalende stroomprijzen (1 procent per jaar) zijn de winddelers voordeliger uit dan stroom afnemen van hun traditionele energieleverancier.

Via De Windcentrale hebben nu al ruim 6.900 Nederlanders een aandeel in een windmolen om daarmee op afstand zelf stroom op te wekken. De interesse voor winddelen blijkt gigantisch groot en de wachtlijsten groeien.

"In lijn met het Energieakkoord willen steeds meer mensen hun eigen stroom opwekken," aldus Reitsma. "Zonnepanelen zijn niet altijd mogelijk. Door wind te delen kan wel iedereen die dat wil concreet actie ondernemen. De interesse in winddelen is dan ook groot en groeit. Wij zijn nu nog de enige in Nederland die mogelijk maakt dat mensen zelf windstroom opwekken zonder een molen in de tuin hebben staan. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen. Wij komen in elk geval snel met meer molens."

 

Foto: huskypup via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie