‘Vuil’ Eon verliest weer € 3 mrd door opkomst groene energie

duurzame energie

10-08-2016 16:01 | Door: Eelco Brandes

Het Duitse energiebedrijf Eon heeft wederom een miljardenverlies van € 3 mrd moeten incasseren in de eerste helft van dit jaar vanwege afschrijvingen op de kolen- en gascentrales.

Het is niet de eerste keer dat Eon miljarden afschrijft op bestaande centrales, meldt NOS.nl. Vorig jaar boekte het energiebedrijf het grootste verlies ooit, toen het € 8,8 mrd moest afschrijven op kolen- en gascentrales. In het tweede kwartaal is nog eens € 3,9 mrd afgeschreven.

Duurzame energie

De oorzaak is helder en te vinden in de hoek van duurzame energie. De stroomprijs is historisch laag door de snelle opkomst van schone en gesubsidieerde wind- en zonne-energie. Daardoor leveren de bestaande elektriciteitscentrales van Eon bijna niets meer op. Andere energiereuzen zoals RWE en Vattenfall hebben hetzelfde probleem.

Vuile onderdelen

Door het bedrijf op te splitsen in een 'schoon' en een 'vuil' gedeelte, wil Eon de problemen het hoofd bieden. De kolen-, kern- en gascentrales worden ondergebracht in een apart bedrijf dat Uniper gaat heten. Die losse tak wordt naar verwachting in september naar de beurs gebracht. Eon hoopt dat het zo'n € 15,5 mrd opbrengt. Begin dit jaar opende Eon nog een splinternieuwe kolencentrale op de Maasvlakte.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: NOS.nl | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie