‘Overheid moet duurzame energie afdwingen’

‘Overheid moet duurzame energie afdwingen’

01-10-2013 17:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De overheid moet sterk regulerend gaan optreden en groene energie afdwingen, want liberalisering en privatisering van energiebedrijven heeft niet gewerkt.

Dat zegt Noé van Hulst, topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, in een interview met de Volkskrant.

De uitspraak bij monde van Van Hulst is opmerkelijk, omdat hij zelf ooit verantwoordelijk was voor de liberalisering en privatisering van de grote energiebedrijven.

Van Hulst, die in de jaren 1993-2004 als directeur Marktwerking en directeur-generaal Energie een belangrijke uitvoerder van het marktdenken was, laat zich nu kritisch uit over de energiesector.

Verkeerde aanpak

De grote energiebedrijven hebben volgens Van Hulst de grote ontwikkelingen gemist doordat ze teveel bezig zijn geweest met elkaar te concurreren.

Energiebedrijven hebben teveel geïnvesteerd in fossiele centrales en te weinig aandacht gehad voor groene alternatieven. Nu er veel groene stroom uit Duitsland komt komen ze in de problemen. Ook hebben ze volledig de trend gemist dat burgers hun eigen energie zijn gaan opwekken.

Van Hulst is sinds vorige maand de Nederlandse vertegenwoordiger bij de OESO. Hij ziet regulering en meer coördinatie door de overheid als de oplossing om groene energie beter op gang te krijgen.

Bron: Volkskrant

Foto: bpmm via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie