15% subsidie voor 30.000 zonnige daken

15% subsidie voor 30.000 zonnige daken

11-06-2012 13:18 | Door: Katjana Cabenda

De Kunduz-coalitie heeft een zonnig akkoord bereikt. Particulieren krijgen vanaf 2 juli 15 procent van het aankoopbedrag van zonne-installaties gesubsidieerd. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Vanaf 2 juli 2012 kunnen consumenten 15 procent van het aankoopbedrag van zonne-installaties met een minimale grootte van 0,6 kWp terugkrijgen. De subsidie komt neer op maximaal €650 subsidie per installatie – wat gelijk staat aan een vermogen van 3,5 kW. Hiermee kan een gemiddeld huishouden in zijn eigen elektriciteitsbehoefte voorzien. Dit maakte minister Verhagen van EL&I vorige week vrijdag middels een kamerbrief bekend. De subsidie omvat materiaalkosten, zoals de aanschaf van de panelen en omvormers. De installatiekosten vallen er niet onder.

De eersten

Eerder maakte onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy (USP) bekend dat er een grote consumentenvraag naar zonnepanelen heerst – 61 procent van de woningbezitters heeft hier belangstelling voor. Het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ is voor de regeling echter wel van kracht. In totaal heeft Den Haag in 2012 voor de subsidie €22 mln beschikbaar gesteld, inclusief uitvoeringskosten. Hiermee kunnen 30.000 aanvragen worden vergoed. Volgend jaar wordt het beschikbare budget verhoogd naar €30 mln.

Lage drempel

De nieuwe subsidieregeling geldt voor particulieren. Zakelijke gebruikers kunnen gebruik maken van andere regelingen, zoals de Energie Investeringsaftrek. DuurzaamBedrijfsleven.nl sprak onlangs met Jurjen Algra, woordvoerder van Greenchoice, die te kennen gaf dat het indienen van een subsidieaanvraag voor de consument vaak een grote drempel vormt. Minister van EL&I, Maxime Verhagen, geeft echter aan dat de aanvraag laagdrempelig is voor de particulier. Er is sprake van zo min mogelijk uitvoeringslasten voor aanvragers en installateurs. De subsidie kan namelijk ook na de aankoop van de zonnepanelen worden aangevraagd. Deze wordt dan naderhand uitbetaald op basis van een overeenkomst met het bedrijf dat de panelen verkoopt en installeert.

Bron: Rijksoverheid

Foto: maxivida

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Katjana Cabenda

Katjana Cabenda is redacteur bij DuurzaamBedrijfsleven.nl. Duurzaamheid: voor velen tot nog toe verbonden aan een groot vraagteken. Heldere communicatie over concrete duurzame zaken, dat is waar ik voor ga. Om duurzaamheid, voor iedereen tastbaar én dus bereikbaar te maken.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie