Kleine windmolen rolt uit in Groningen

windmolen

22-08-2016 07:26 | Door: Eelco Brandes

Kleinere windmolens met een ashoogte van 15 meter, een tiphoogte van 21 meter en voorzien van houten bladen; de start-up EAZ Wind uit Hoogezand heeft er tien draaien bij Groningse boerderijen.

Dat schrijft nieuwssite Boederij. Dit jaar worden er nog dertig windmolens geplaatst en voor 2017 is de ambitie om honderd tot 120 molens neer te zetten.

Twee jaar geleden werd EAZ (Enschede aan Zee) Wind opgericht door de afgestudeerde studenten Sjouke Ritsema, Bart Claessen, Aard Duivevoorden en IJssebrand Ziel. Doel van het bedrijf is om windmolens te bieden van een kleinere schaal. En die door de 'natuurlijke uitstraling goed in te passen zijn in het Groningse buitengebied', aldus de start-up op zijn website.

Eigenschappen windmolen

Windmolens van EAZ Wind hebben daarom een ashoogte van 15 meter. De tiphoogte inclusief wieken is 21 meter. Ter vergelijking: doorsnee windmolens hebben een ashoogte van zo'n 80 meter en een tiphoogte van om en nabij de 125 meter.

De staart en de bladen van de windmolen zijn van hout gemaakt, de mast is van staal. Bij jaarlijks gemiddelde windsnelheden van 5 meter per seconde kan de windmolen 30.000 kilowattuur per jaar leveren. Een molen kost €37.500, is volgens de aanbieders onderhoudsvrij, wordt afgeschreven over twintig jaar en geleverd met tien jaar productgarantie.

Uitrol

Op dit moment is het bij EAZ voor nieuwe klanten alleen mogelijk om windmolens in Groningen aan te vragen. Aanvragen buiten de regio komen namelijk op een wachtlijst.

Contacten met locaties in Zeeland, Friesland en Noord-Holland zijn al gelegd, aldus de start-up tegenover de nieuwssite. EAZ Wind regelt de vergunning, subsidieaanvragen en de installatie van de molen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Boerderij | Foto's: EAZ Wind

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie