Prijsrecord: zonnestroom in Chili kost de helft van kolen

chili

22-08-2016 09:41 | Door: Erik Verheggen

In Chili kost zonnestroom nog maar $ 29,10 per megawattuur. Het Spaanse Solarpack heeft een tender gewonnen om vanaf 2019 de goedkoopste zonnestroom ooit te leveren.

Dat meldt Bloomberg. Solarpack bouwt een zonnepark van 120 megawatt in het Zuid-Amerikaanse land. Het bedrijf heeft volgens Bloomberg al een Chileens zonnepark van 37 megawatt en werkt al aan een extra park met een geïnstalleerd vermogen van 21 megawatt.

Chili streeft met de zonnige prijsdoorbraak Dubai voorbij als goedkoopste zonnestroomland. In mei sloot de Dubai Elektricity & Water Authority een contract voor 800 megawatt tegen $ 29,90 per megawattuur.

Duurzame energie

De Chileense tender geeft een mooi doorkijkje in de prijsontwikkeling voor verschillende stroombronnen. Het contract van Solarpack maakt de helft uit van de vergeven megawatturen. Het deel windstroom ging over de toonbank voor $ 31 per megawattuur, een gascentrale levert voor $ 47, kolenstroom kost $ 57. Waterkracht en stroom uit een geothermiecentrale kosten beide meer dan het dubbele van de zonnestroom van Solarpack.

De Chilenen timmeren hard aan de weg om over te stappen op duurzame energie. Met 29 bestaande zonneparken en nog eens 15 op de tekentafel, moet economische groei en groeiende mijnbouwactiviteit van stroom worden voorzien. Sinds 2013 is er vier keer zoveel vermogen op de markt gekomen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Bloomberg, Bloomberg New Energy Finance | Foto: troita_<><, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie