Radioactief water weggelekt van schaliegas-site

Radioactief water weggelekt van schaliegas-site

03-10-2013 11:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Radioactief afvalwater is weggelekt van een Amerikaanse site waar naar schaliegas wordt geboord. Het ongereguleerde toezicht van de industrie faalt.

Wetenschappers van de Duke University hebben woensdag de resultaten gepubliceerd van een tweejarige studie naar de effecten van het verwerken van afvalwater bij schaliegasboringen in West-Pennsylvania. Daaruit bleek dat in een naburig riviertje radiumconcentraties 200 keer hoger waren dan in monsters die stroomopwaarts genomen waren.

Zulke verhoogde concentraties van radioactief materiaal zijn hoger dan toegestaan en worden normaal alleen gemeten op gecertificeerde radioactieve bergingsinstallaties, stellen de wetenschappers.

Het betreffende riviertje, de Blacklick Creek, komt uiteindelijk uit op waterbronnen waar steden in Pennsylvania uit putten.

Zelfmonitoring

De productie van schaliegas is vrijgesteld van de Clean Water Act, de Amerikaanse wet die de kwaliteit van het grondwater beschermt, en de industrie heeft toegezegd om zelf toezicht te houden op zijn afvalwater om regelgevend toezicht te voorkomen.

“De studie toont duidelijk aan dat het nodig is om onafhankelijk toezicht en regulering in te stellen,” zegt Professor Avner Vengosh, een van de auteurs van de studie die in Environmental Science & Technology is gepubliceerd. “Honderden andere afvalwaterbekkens kunnen op een vergelijkbare manier besmet zijn.”

In juli bekende een behandelingsbedrijf in New York schuldig te zijn aan het vervalsen van meer dan 3.000 watertesten.

Eerder dit jaar publiceerde Vengosh een ander onderzoek dat hogere concentraties vond van methaan, ethaan en propaan in drinkwater binnen een straal van een kilometer van schaliegasboorpunten. Dit gold voor 141 boorplaatsen waar monsters waren genomen.

Bron: The Guardian

Foto:  u??? ? ????s Via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie