Topman Shell heeft spijt van schaliegasboringen VS

Topman Shell heeft spijt van schaliegasboringen VS

07-10-2013 10:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vertrekkend Shell-topman Peter Voser is ongelukkig over de weinig succesvolle exploratie van Amerikaans schaliegas.

De topman zegt dat zondag in een interview met de krant Financial Times. “De onconventionele bronnen hebben niet opgebracht wat gepland was,” aldus Voser. Shell heeft zeker €18 mrd geïnvesteerd in de exploratie van zogenoemde 'onconventionele' olie- en gasbronnen, schrijft de Financial Times.

De oliemaatschappij kondigde afgelopen augustus een afschrijving aan van €1,5 mrd op de activiteiten in de VS en kondigde aan de Amerikaanse schaliegas-portefeuille te gaan herzien. Volgens Voser moeten deze activiteiten de komende jaren op de rails worden gezet.

Te optimistisch

De bestuurder waarschuwde ook voor te veel optimisme over de exploratie van schaliegas elders in de wereld. Het idee dat omvang van de vondsten in de VS ook elders geëvenaard kunnen worden, noemde Voser “een hype”. In China heeft Shell wel 22 bronnen geboord, maar de uitkomsten daarvan zijn nog onzeker. De kosten van de exploratie in China zijn volgens Voser hoger dan in de VS.

Verder zei Voser dat de problemen in Alaska voor hem “een grote persoonlijke teleurstelling” waren. Shell heeft daar de afgelopen jaren veel problemen ondervonden met de techniek en met milieu- en andere regelgeving. Volgens de topman is het onzeker of er “in 2014 of 2015” nog in het probleemgebied in Alaska zal worden gewerkt.

Voser vertrekt aan het einde van dit jaar als topman van Shell. Hij wordt opgevolgd door Ben van Beurden, die verantwoordelijk was voor de divisie Downstream (raffinage en verkoop).

Bron: ANP

Foto:  . Shell via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie