Video: Gaat deze windboom het straatbeeld veroveren?

windboom duurzame windenergie

25-08-2016 12:07 | Door: Eelco Brandes

Een windboom die duurzame energie opwekt en ook nog eens een fraai oogt in de stad, in de tuin of op het landschap. Deze ideale combinatie is ontwikkeld door het Franse bedrijf NewWind.

De windboom heeft een hoogte van 11 meter en is voorzien van 72 kleine verticale turbines, meldt nieuwssite Quartz. Deze turbines gaan draaien door de wind en produceren zo energie.

De windboom heeft een vermogen van 3.1 kilowatt en levert al energie bij zeer weinig wind (2 beaufort). Bij een gemiddelde wind van 3,3 beaufort produceert hij 3160 kilowattuur aan windenergie.

De officiële naam van de windboom is L’éolien 2.0 en is bedacht door de Franse ondernemer Jérôme Michaud-Larivière. De aanschafprijs is 30.000 euro.

Horizonvervuiling

De kracht van het ontwerp is volgens de bouwers dat deze windboom fraai opgaat in de omgeving, waardoor er geen sprake meer is van zogeheten horizonvervuiling. Door de windmolen het uiterlijk van een boom te geven past deze ook goed in een stedelijke omgeving.

windboom duurzame windenergie

De windboom is bovendien zo ontworpen dat deze juist goed functioneert bij lagere en veranderlijke windsnelheden, wat vaak voorkomt in de stad. Verder is de boom fluisterstil en het geluid wat hij produceert komt overeen met het ritselen van echte blaadjes van een boom.

Modulaire windbomen

Vorig jaar december zijn de eerste twee windbomen gelanceerd in Parijs, nabij de plek waar over het historische Klimaatakkoord is onderhandeld. New Wind is van plan om volgend jaar kleinere, meer klantgerichte windbomen voor om en nabij woningen te introduceren. Zo moet het mogelijk zijn om modulaire windbomen te bouwen die voor elke portemonnee betaalbaar is. 

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Quartz | Foto's: New Wind

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie