Bouw windpark Luchterduinen gestart

Bouw windpark Luchterduinen gestart

10-10-2013 12:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vijf jaar na de bouw van het laatste Nederlandse windpark op zee zijn woensdag officieel de werkzaamheden voor windpark Eneco Luchterduinen gestart.

Het nieuwe windpark dat eind 2015 opgeleverd moet worden zal uit 43 windmolens bestaan die een vermogen van 129 megawatt aan groene stroom leveren, voldoende voor bijna 150.000 huishoudens. Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden op zee in de zomer van 2014.

Het project is een samenwerkingsverband tussen energiebedrijf Eneco en het Japanse Mitsubishi Corporation en zal zo’n 23 kilometer uit de kust tot stand komen, ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort. Dit is 17 kilometer ten zuiden van het Prinses Amalia-windpark.

Werkzaamheden

De opgewekte stroom zal via een 23 kilometer lange kabel in de zeebodem naar de kust worden getransporteerd. Het ruim 8 kilometer lange landtracé loopt van het strand van Noordwijk tot het TenneT-transformatorstation in Sassenheim, waar de elektriciteit in het landelijke net komt.

De werkzaamheden aan het landtracé worden in fasen uitgevoerd tussen begin oktober 2013 en december 2014. Begin volgend jaar wordt een start gemaakt met het aanleggen van de kabels.

Nederlandse windparken

Op dit moment staan er twee windparken in het Nederlandse deel van de Noordzee. De jongste is het in 2007 gebouwde Prinses Amalia-park van Eneco dat met 60 windmolens 120 megawatt kan leveren.

Het offfshore windpark Egmond aan Zee van Nuon en Shell is in 2006 gebouwd. Dit windpark bestaat uit 36 windmolens en levert maximaal 108 megawatt.

Foto: Eneco

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie