Diepwater zonnecel verbetert conversie onderwater

Diepwater zonnecel verbetert conversie onderwater

12-06-2012 14:16 | Door: Katjana Cabenda

Een vernieuwde zonnecel kan de zon in diep water zien schijnen. Doorgaans behalen zonnecellen onderwater geen tot weinig rendement. Amerikaanse wetenschappers hebben zonnecellen ontwikkeld die de conversie onder de zeespiegel optimaliseren.

Gangbare zonnecellen leveren momenteel niet de gewenste resultaten als ze onder water worden geplaatst. Wetenschappers van het Amerikaanse Marine Laboratorium (NRL) hebben daarom onderwaterzonnecellen ontwikkeld. De nieuwe zonnecellen leveren op ruim 9 meter diep een vermogen van 7 W per vierkante meter – genoeg om een klein apparaat, zoals een milieusensor, in energie te voorzien.

Zonnecellen zijn inmiddels onmisbaar geworden in het aandrijven van elektronische sensoren op het droge. Onderwatersystemen- en sensoren vertrouwen echter nog steeds op batterijen of elektriciteit die wordt geleid vanaf fotovoltaïsche panelen boven het oppervlak.

“Het gebruik van autonome onderwatersystemen die op lange termijn milieuontwikkelingen monitoren, wordt steeds gebruikelijker”, vertelt Phillip Jenkins, directeur NRL. “Omdat water zonlicht absorbeert, is er voor ons een technische uitdaging om een zonnecel te ontwikkelen die ook onder water efficiënt zonne-energie opwekt.”

Blauwgroen zonlicht

Conventionele siliciumzonnecellen zijn zodanig ontworpen dat ze het volledige zonnespectrum en doordringend zonlicht nodig hebben om een optimaal rendement te behalen. Het weinige licht onderwater geeft deze cellen weinig om mee te werken.

De nieuwe onderwater zonnecellen, met Gallium-indiumfosfide (GaLnP), kunnen echter ook minder intens blauwgroen zonlicht, wat het verst onder het oppervlak doordringt, opnemen en efficiënt in elektriciteit omzetten. Bovendien behalen zij ten opzichte van gangbare silicium zonnecellen onderwater een hoger rendement.

“Zo is het toch mogelijk in diepwater een hoge conversie te behalen,” stellen de Amerikaanse wetenschappers. Dit nieuw type zonnecel brengt de oceaanexperts een stap dichterbij het doel om autonome sensoren onder de zeespiegel op lange termijn te laten functioneren op schone energie.

Bron: U.S. Naval Research Laboratory

Foto: Engineer John

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Katjana Cabenda

Katjana Cabenda is redacteur bij DuurzaamBedrijfsleven.nl. Duurzaamheid: voor velen tot nog toe verbonden aan een groot vraagteken. Heldere communicatie over concrete duurzame zaken, dat is waar ik voor ga. Om duurzaamheid, voor iedereen tastbaar én dus bereikbaar te maken.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie