Overijssel sluit aan bij City Deal Klimaatadaptatie

09-09-2016 12:00 | Door: Eelco Brandes

De provincie Overijssel heeft als eerste provincie de landelijke City Deal Klimaatadaptatie ondertekend. Het doel van deze afspraak is om steden meer klimaatbestendig te maken.

Hiermee schaart Overijssel zich in de groep van landelijke overheden, ondernemers en (onderwijs)instellingen die al zijn aangesloten, aldus de provincie in een persbericht. De partijen spreken af om bij nieuwe samenwerkingen met andere deelnemers te sturen op ‘groene’ innovatie, bijvoorbeeld door duurzaam en klimaatbestendig te bouwen.

Een voorbeeld van klimaatadaptatie in de IJssel-Vechtdelta is het Logistiek Service Centrum van Wehkamp op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle, dat in 2015 in gebruik is genomen. Op het dak ligt het grootste zonne-panelenveld van Nederland, dat veertig procent van de energiebehoefte van het logistieke centrum dekt. Ook is bij de bouw rekening gehouden met calamiteiten zoals een overstroming.

Noodzaak

Bert Boerman, gedeputeerde mobiliteit, water en sociaal Provincie Overijssel: “Om de IJssel-Vechtdelta waterveilig en klimaatbestendig te maken, is maatregelen nemen nu al noodzakelijk. Daarom zoeken we naar combinaties van maatregelen, waarbij iedereen een bijdrage levert bij het terugdringen van wateroverlast. De City Deal helpt ons daarbij.”

Agenda Stad

‘City Deals’ zijn een instrument van het nationale programma Agenda Stad. Agenda Stad wil een katalysator zijn om tot oplossingen te komen voor complexe stedelijke vraagstukken.

Behalve Overijssel hebben steden als Amersfoort, Amsterdam, Breda en Eindhoven en enkele nieuwe samenwerkingspartners de City Deal ondertekend. Onder deze nieuwe partners vallen branchevereniging hoveniers en groenvoorzieners (VHG), Universiteit Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Unesco-ICE en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Overijssel | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie