Hoe eikels een Brabantse gemeentewerf duurzaam verwarmen

duurzaam verwarmen

14-09-2016 13:37 | Door: Chris Thijssen

De Noord-Brabantse gemeente Sint Anthonis stookt het gebouw van zijn gemeentewerf in Wanroij voortaan duurzaam warm. Daarvoor gebruikt de gemeente eikels.

Dat schrijft De Gelderlander. De eikels die de gemeente Sint Anthonis gebruikt, zijn geraapt van de openbare wegen binnen de gemeente. Om de eikels te verbranden gebruikt de gemeente een speciaal ontwikkelde kachel.

Volgens Sint Anthonis leveren de eikels een duurzame en goedkopere brandstof. Begin oktober presenteert de gemeente samen met ondernemers de speciaal voor dit doel ontwikkelde kachel.

Duurzame gemeente

Het duurzaam verwarmen van de gemeentewerf is niet de enige inspanning van de gemeente Sint Anthonis om haar impact op het milieu te verlagen. Zo behoort de gemeente tot de vijf Nederlandse gemeenten die de grootste vooruitgang hebben geboekt voor de indicator Energiebesparing in de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex.

Die status heeft Sint Anthonis onder meer te danken aan de toepassing van LED-verlichting in gebouwen en op straat, energiewinning uit biomassa door lokale bedrijven en innovatieve landbouwtechnieken, zoals luchtwassers.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: De Gelderlander, Gemeente Sint Anthonis | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie