Stro kan stroom leveren voor miljoenen huishoudens

Stro kan stroom leveren voor miljoenen huishoudens

23-10-2013 11:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers in Duitsland menen dat het verbranden van stro groene energie kan opwekken voor miljoenen gezinnen.

Volgens het onderzoek kan het afvalproduct van de landbouw vele huishoudens voorzien van stroom. Momenteel wordt stro echter nog nauwelijks gebruikt voor het opwekken van stroom.

De Duitse landbouw produceert per jaar ruim 30 miljoen ton aan stro, en daarvan wordt ongeveer twee derde gebruikt voor de stallen en als meststof.

Het deel dat overblijft ligt tussen de 8 en 13 miljoen ton aan stro. De Duitse stro kan stroom opwekken voor 1,7 tot 2,8 miljoen huishoudens en verwarming bieden voor 2,8 tot 4,5 miljoen gezinnen.

Volgens onderzoekers zou het zonde zijn als dit verloren gaat, en niet wordt ingezet om duurzame energie op te wekken.

Duurzaam

Het opwekken van energie middels het verbranden van stro leidt echter wel tot uitstoot van broeikasgassen, maar het aandeel is aanzienlijk kleiner dan bij fossiele brandstoffen. De uitstoot bij het verbanden van stro ligt tussen de 73 tot 92 procent lager dan bij fossiele brandstoffen.

“Voor het beste resultaat met het oog op het milieu zou stro het beste ingezet kunnen worden in grote warmtecentrales en gecombineerde centrales voor de productie van stroom en warmte,” aldus Armin Vetter van het Thüringse Landbouwinstituut.

Bron: trouw

Foto:  Marco Nedermeijer

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie