‘Energie black-outs zijn bangmakerij’

‘Energie black-outs zijn bangmakerij’

28-10-2013 10:52 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het leek welhaast een gecoördineerde aanval: groene stroom gaat black-outs veroorzaken op het net. Pure bangmakerij, zegt een hoogleraar.

Dat stelt Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, naar aanleiding van berichtgeving van grote energiebedrijven. Die roepen dat er dringend moet worden ingegrepen om black-outs af te wenden.

De oplossing die er volgens energiebedrijven moet komen is het afschaffen van subsidies voor groene energie in Europa. Daarnaast zou het van belang zijn dat hun kolen- en gascentrales weer rendabel worden zodat ze als back-up kunnen dienen voor de inconsistente zon- en windenergie opbrengsten.

Deze energiebedrijven verkeren in zwaar weer doordat onder meer groene stroom de energieprijzen op de markt ernstig aantast. Van Wijk meent dat dit hun eigen schuld is.

Krokodillentranen

Volgens Van Wijk zijn niet al die centrales nodig en kolencentrales al helemaal niet. “Door hun inflexibiliteit zijn ze helemaal geen goede aanvulling aan de energiemix om de fluctuaties van zon- en windenergie op te vangen,” zegt Van Wijk tegen BN DeStem.

“Natuurlijk is het vervelend als bedrijven moeten sluiten doordat ze geen winst meer maken, maar dat is een gevolg van hun eigen investeringsbeleid. Ik snap dat het niet leuk is, maar zo werkt de markt,” aldus Van Wijk.

Op dinsdag 26 november zal Van Wijk het congres North Sea Energy 2020 in Sociëteit De Maas in Rotterdam openen. Hij zal er spreken over de energie-inzet van de Noordzeelanden, de belangen van de overheden en de industrie en een blik geven in de energie-kansen voor de toekomst.

Foto: hanna_horwarth via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie