BMW maakt energiecentrale van gebruikte batterijmodules

27-09-2016 10:15 | Door: Hidde Middelweerd

BMW heeft een tweede leven gevonden voor de batterijmodules van elektrische auto’s. Het automerk heeft een energieopslagcentrale opgezet in Hamburg met 2.600 gebruikte batterijmodules uit 100 elektrische auto’s.

De centrale helpt bij het stabililseren van het net en vermindert de impact van piekvraag naar elektriciteit.

Batterijen

BMW’s batterijopslagsysteem is een product van het Battery 2nd Life-project, dat het automerk samen met Bosch en energiebedrijf Vattenfall heeft opgezet.

Het concept is vergelijkbaar met de Tesla Powerwall. De autofabrikant maakt echter gebruik van tweedehands batterijen van de BMW i3, van 22 en 33 kilowattuur. De elektriciteitscentrale heeft een vermogen van 2 megawatt en een opslagcapaciteit van 2,8 megawattuur.

De centrale in Hamburg wordt momenteel getest.

Duurzame energie

Zonne- en windenergie zijn grillige vormen van energie. Geen zon, betekent immers geen energie. Hetzelfde geldt voor wind. Door middel van batterijopslag kan deze fluctuatie opgevangen worden.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Bosch, Electrek | Foto: Bosch

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie