Tweede tender windenergie Borssele: the sky is the limit?

windpark

03-10-2016 12:20 | Door: Erik Verheggen

Vorige week sloot de inschrijving voor het tweede deel van het windpark Borssele, voor de Zeeuwse kust. 26 aanvragen zijn binnengekomen. Wel van Shell, niet van RWE.

Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De tender voor de tweede helft van het windpark Borssele, de kavels 3 en 4, omvat minimaal 680 megawatt aan windvermogen. Dit is voldoende om ongeveer 775.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Op de eerste twee kavels van het windenergiegebied Borssele komt een van de goedkoopste windparken ter wereld. Dong Energy bracht het laagste bod uit, met € 0,0727 per kilowattuur.

Dat de ontwikkelingen snel gaan, bewijst het ‘near-shore’-windpark dat deze maand in Denemarken naar de markt werd gebracht. Vattenfall wist de aanbesteding naar zich toe te trekken met een bodemprijs van omgerekend € 0,0638, waarmee het Zeeuwse record alweer uit de boeken werd geboden.

Goedkope windstroom

Hoewel de vergelijking met het Deense park niet helemaal eerlijk is - windparken dicht bij de kust zijn per definitie goedkoper dan offshore-parken - blijft de vraag of de trend van snelle prijsdalingen zich ook in de tweede set percelen van het windpark Borssele doorzet.

Het Financieele Dagblad (FD) wist vorige week te melden dat Shell weer meebiedt in een consortium met onder meer Eneco, Van Oord en windturbinebouwer Vestas. Volgens nieuwsbureau Energeia heeft RWE de tender dit keer aan zich voorbij laten gaan.

De openstellingsronde in Borssele is onderdeel van de routekaart windenergie. Deze heeft als doelstelling om in 2023 in totaal 4.500 megawatt op zee op te wekken. RVO.nl voert deze biedingsronde uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: RVO, Het Financieele Dagblad, Energeia | Foto: Christopher Jones, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie