Huh? Duurzame tak RWE 2 keer zoveel waard als moederbedrijf

essent

07-10-2016 12:00 | Door: Erik Verheggen

De duurzame dochter van RWE, Innogy, is na zijn beursgang in één klap € 20 mrd waard. Daarmee is het de grootste duurzame stroomproducent van Duitsland. Of toch niet?

Innogy is de afsplitsing van de duurzame activiteiten van energiebedrijf RWE, dat zelf een kleine € 10 mrd waard is op de beurs. De duurzame dochter, waar ook het Nederlandse Essent toe behoort, beleefde zijn vrijdag zijn debuut op de beurs in Frankfurt. Volgens Die Welt de grootste Duitse beursgang in zestien jaar.

Beleggers stonden in de rij om de uitgifteprijs van € 36 per aandeel te betalen, waarmee de totale waarde van het bedrijf op € 20 mrd komt, meldt Reuters.

Het lijkt een simpel rekensommetje. Maar is dat ook zo? RWE houdt zelf driekwart van de aandelen Innogy in handen, waardoor de werkelijke waarde van Innogy lastig te bepalen is.

RWE heeft een belang in Innogy dat de helft meer waard is dan de eigen beurswaarde. Cijfercruncher Bartjens van Het Financieele Dagblad (FD) rekent voor dat er eerder sprake is “van een geslaagde goocheltruc dan van tovenarij”. Het belang van RWE in Innogy komt namelijk ook tot uitdrukking in de koers van het moederbedrijf, waardoor een dubbeltelling op de loer ligt. Het FD komt daarom onder de streep uit op een verwachte waarde van dan € 4,5 mrd voor Innogy.

Duurzame energie

De afsplitsing van Innogy is het gevolg van de Duitse Energiewende. Door de snelle opkomst van gesubsidieerde duurzame energie hebben de stroomprijzen een duikvlucht gemaakt. Fossiele opwekking staat daardoor zwaar onder druk.

Ook E.on heeft zich om die reden opgesplitst. Per januari 2016 vallen alle kolen- en gascentrales van E.on onder het nieuw gevormde bedrijf Uniper. Alle windparken, zonneweides en andere duurzame energiecentrales blijven in eigendom van het ingekrompen E.on.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Die Welt, Reuters, Het Financieele Dagblad | Foto: Essent, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie