Syrische vluchtelingen leggen 226 zonnepanelen op The Student Hotel

zonnepaneel

10-10-2016 07:49 | Door: Erik Verheggen

Drie Syrische vluchtelingen die in hun thuisland elektricien waren, worden omgeschoold tot zonnepaneleninstallateur.

Zonnepanelenspecialist Sungevity meldt dat zij vanaf maandag meehelpen met het installeren van 226 zonnepanelen op het dak van The Student Hotel aan de Wibautstraat in Amsterdam.

Sungevity is het initiatief gestart in samenwerking met de Refugee Company. “Allebei zijn we sociale ondernemingen en willen we iets goeds doen voor de maatschappij", zegt Sungevity Nederland-oprichter Roebyem Anders. "Met deze installatie valt dit perfect samen. Waar Sungevity de wereld schoner wilt maken met zonnestroom, helpt de Refugee Company vluchtelingen aan een baan.”

Syrische vluchtelingen

Tot voor kort huisvestte de Refugee Company zich onder The Student Hotel. Voor het installeren van 226 panelen is veel mankracht nodig. Dus waarom niet de onderburen inschakelen, dacht Sungevity.

“We liepen meteen bij de Refugee Company naar binnen. Wat bleek: er waren zeker vluchtelingen die de nodige technische skills hebben en maar wat graag de handen uit de mouwen willen steken,” zegt Anders.

Refugee Company helpt vluchtelingen bij het opbouwen van een netwerk, het ontwikkelen van een portfolio, het opdoen van werkervaring, om vervolgens een betaalde baan te kunnen vinden of zelfstandige te worden.

Mede-directeur Fleur Bakker van Refugee Company: “We zien veel mensen met talenten die graag aan de slag willen. Ze hebben hier in Nederland alleen nog geen netwerk en aansluitende werkervaring. Bedrijven als Sungevity zijn waardevolle partners om hier verandering in te brengen!”

Crowdfunden

Voordat de vluchtelingen het dak op mogen, moeten ze eerst een zogeheten VCA-cursus doen. Daarna kunnen ze daadwerkelijk gaan assisteren met het installeren van de zonnepanelen op het dak van The Student Hotel.

Installatiebedrijf De Solar Store uit Zaandam heeft van Sungevity de opdracht gekregen om de zonnepaneleninstallatie uit te voeren. De Solar Store zal de vluchtelingen begeleiden en verder opleiden.

Mocht de installatie bij The Student Hotel bevallen, dan wil Sungevity de kersverse installateurs vaker inzetten. “Voor goede en gemotiveerde krachten is altijd plek,” vertelt Anders. “Als mission driven bedrijf investeren we graag in dit soort projecten. Wij betalen de training, veiligheidskleding en loonkosten. Dit is absoluut niet bedoeld als eenmalige actie. Wij staan te popelen om dit initiatief uit te breiden.”

De 226 zonnepanelen die de vluchtelingen op het dak van The Student Hotel installeren, zijn onderdeel van een collectief zonnedak. Amsterdammers in Oost konden dankzij een initiatief van energiecoöperatie Amsterdam Energie de zonnepanelen crowdfunden. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Sungevity | Foto: Marufish, Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie