Helium sleutel tot energiebesparing in harde schijven

Helium sleutel tot energiebesparing in harde schijven

07-11-2013 18:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

De Amerikaanse hardware-maker HGST introduceert de eerste helium harddisk op de markt die het energieverbruik reduceert.

Volgens HGST wordt het een steeds grotere uitdaging om een harde schijf intern effectief te koelen. Dit komt door de warmere componenten en het gebrek aan ruimte voor efficiënte luchtstromen.

Harde schijven worden veelvuldig gebruikt in grote datacentra die notoire energieslurpers zijn. Wereldwijd gebruiken drie miljoen datacentra ongeveer 30 miljard watt aan elektriciteit, evenveel als 30 kerncentrales en meer dan het totale energieverbruik van Ierland. 90 procent van die energie wordt verspild door inefficiëntie – veel gaat verloren door warmte.

HGST komt nu met een harde schijf die gekoeld wordt met helium. De nieuwe Ultrastar He6 harde schijf – in essentie een zeer geavanceerde grammofoonplaat – laat de schijven draaien in een ruimte gevuld met helium. De dichtheid van helium is slechts één zevende deel dan die van lucht, en brengt daarmee de turbulentie terug van een draaiende harde schijf. Dit resulteert in een lagere temperatuur en energieverbruik.

 

Bron: energymanagertoday

Foto: storagereview

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie