ASN Bank Wereldprijs 2013 gewonnen door WavEnergy

ASN Bank Wereldprijs 2013 gewonnen door WavEnergy

08-11-2013 17:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met een nieuwe manier om energie op te wekken uit golven hebben drie tieners de ASN Bank Wereldprijs gewonnen.

WavEnergy is een uitvinding die elektriciteit opwekt door middel van golven in de zee. Over een schuine plaat rollen dynamo's, die aan een luchtkussen vastzitten. Doordat het luchtkussen op en neer gaat door de beweging van de golven, gaan de dynamo's draaien en genereren ze elektriciteit. Er wordt gebruik gemaakt van  een schuine plaat om binnenkomende golven hoger te maken. Hiermee onderscheidt de uitvinding zich van al bestaande golf-energie-opwekkers.

Volgens de testen en berekeningen levert het prototype, dat fietsdynamo's gebruikt om elektriciteit op te wekken en slechts één vierkante meter groot is, een rendement van 262 kilowattuur per jaar. De verwachting is dat het uiteindelijke model veel meer stroom gaat opwekken.

Jonge winnaars

De drie bedenkers zitten op het Calvijn-college in Goes en zijn de jongste winnaars van de Wereldprijs. Met het WavEnergy concept hebben zij €10.000 gewonnen. Dit bedrag kan goed besteed worden aan de ontwikkeling van een groter prototype. WavEnergy kreeg eerder ook al goud toen zij deelname aan The International Environment & Sustainability Olympiad (INESPO) en Duurzame Dinsdag.

De ASN Bank Wereldprijs 2013 is bedoeld voor duurzame doeners met een goed project. De bank is op zoek naar projecten die ondernemend, innovatief en creatief zijn. Daarnaast moet het grote impact hebben op een duurzame samenleving.  Het is onderdeel van het platform Voor de Wereld van Morgen dat in 2008 is gestart.

Foto: Yepyep via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie