CO2-doel komt in zicht, maar we weten nog niet hoe dat kan

kolencentrale

12-10-2016 11:06 | Door: Erik Verheggen

Er komt een rapport waarin staat dat Nederland goed op weg is met CO2-reductie. In 2020 zou deze 23 procent bedragen ten opzichte van 1990.

Dat meldt Trouw woensdag. De onverwacht rooskleurige cijfers staan volgens het dagblad in de Nationale Energie Verkenning (NEV) van het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) en onderzoeksbureau ECN, die voorligt in de ministerraad.

CO2-uitstoot

De rechtbank in Den Haag droeg de regering vorig jaar op om de CO2-uitstoot met 25 procent omlaag te brengen. Uit de NEV van 2015 bleek nog dat de opdracht uit de Klimaatzaak moeilijk haalbaar was. Het PBL en ECN concludeerden toen namelijk dat Nederland afstevende op een reductie van 19 procent in 2020.

De nieuwe berekeningen pakken dus veel gunstiger uit. Onduidelijk is wat daar de oorzaak van is. Volgens Trouw zou een nieuwe rekenmethode de omslag slechts gedeeltelijk kunnen verklaren.

Kolencentrales

Vraag is nu wat minister Henk Kamp met de nieuwe voorspellingen doet. De Tweede Kamer vroeg het kabinet vorige maand in een motie om sluiting van de kolencentrales, wanneer dat nodig is om de reductiedoelstellingen te halen. Kamp geeft volgens Trouw vrijdag een toelichting op de nieuwe cijfers.

Volgens de bronnen van Trouw blijkt uit het rapport dat het doel van 14 procent duurzame energie in 2020 nog niet in zicht komt. 12,7 procent zou reëel zijn. Met de komst van een aantal nieuwe offshore windparken is de horizon van 16 procent in 2023 wel haalbaar, meldt de krant.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Trouw | Foto: Frans Berkelaar, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrifjsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie