Meer duidelijkheid over btw op zonne-energie voor particulieren

Meer duidelijkheid over btw op zonne-energie voor particulieren

11-11-2013 11:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Afgelopen donderdag publiceerde de Rijksoverheid een document over de btw-plicht voor particulieren die met zonnepanelen energie opwekken.

Het document van de Rijksoverheid is afgelopen vrijdag verschenen en heeft de naam ‘Veel-gestelde vragen over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen’. Het is een uitwerking van een uitspraak in een Oostenrijkse zaak door het Europese Hof. Daarin werd een burger met zonnepanelen die tegen vergoeding energie leverde aan het net aangemerkt als ondernemer. Deze werd daarmee ook btw-plichtig en moest zich inschrijven bij de Belastingdienst.

In Nederland wordt de soep voorlopig minder heet gegeten dan hij wordt opgediend. De Belastingdienst gaat er van uit dat huiseigenaren met zonnepanelen onder de Kleine-ondernemersregeling vallen. Dat betekent dat zij alleen belasting hoeven te betalen over de terug geleverde stroom als het af te dragen btw-bedrag hoger is dan € 1.345. Huishoudens bereiken dit bedrag in de praktijk niet.

Kleine-ondernemersregeling

In het document van de Rijksoverheid staat verder dat iedere particulier, bij wie op of na 20 juni 2013 zonnepanelen zijn geïnstalleerd, de btw van de zonnepanelen bij de Belastingdienst kan terugvragen. De consument heeft nog vijf jaar de tijd om het verzoek tot teruggave van de btw in te dienen.

Indien de zonnepanelen eerder zijn geïnstalleerd, kan er alleen gebruik worden gemaakt van de regeling als de particulier zich al bij de Belastingdienst gemeld heeft als btw-ondernemer. Dat moet gebeurd zijn uiterlijk een maand na het kwartaal waarin de installatie is opgeleverd.

Fuchs-zaak

In de zogeheten Fuchs-zaak bepaalde het Europese Hof op 20 juni 2013 dat particuliere huiseigenaren die elektriciteit opwekken met behulp van zonnepanelen zonder opslagmogelijkheid voortaan btw moesten afdragen over zelfopgewekte elektriciteit die tegen vergoeding werd terug geleverd aan het net.

Bronnen: Rijksoverheid, Natuur & Milieu en Vereniging Eigen Huis

Foto: Krispijn Beek via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie