Stroomnet kan stabiel draaien op 100% hernieuwbare energie

Stroomnet kan stabiel draaien op 100% hernieuwbare energie

11-11-2013 12:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Duits onderzoeksproject stelt vast dat het stroomnetwerk stabiel en veilig blijft wanneer het volledig op hernieuwbare energie draait. 

Het onderzoeksproject van het Fraunhofer Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik (IWES) toont aan dat het netwerk in de toekomst stabiel blijft, ook als de energiemix volledig uit hernieuwbare energiebronnen bestaat.

Het driejarige project 'Kombikraftwerk 2' onderzocht hoe een duurzaam energiesysteem zou kunnen functioneren met behoud van stabiliteit. Een risico van veel hernieuwbare energie op het net is blackouts. Tegelijkertijd onderzochten de Duitsers ook hoe zij hernieuwbare energie-installaties geschikt kunnen maken voor de netstabiliteit.

Stroom zonder atomen en kolen

IWES deed een praktijktest en zond deze live uit. Hiervoor werden een aantal zon- en windparken en biogasinstallaties aan elkaar gekoppeld. De combinatiecentrale had een gezamenlijk vermogen van meer dan 80 megawatt. Het vermogen werd continu online gemeten en er werd rekening gehouden met de weersverwachting. Zo konden eventuele reserves worden ingecalculeerd.

De praktijktesten demonstreerden dat het net stabiel bleef onder werkelijke omstandigheden. Zelfs bij de hoogste eisen aan snelheid en nauwkeurigheid konden de installaties zich aanpassen en aan de stroomvraag blijven voldoen.

"Als in de toekomst hernieuwbare energie in combi-energiecentrales nog aan elkaar worden gekoppeld en aangestuurd worden, zouden ze samen met energieopslag op elk moment de behoefte kunnen afdekken en kunnen zorgen voor stabiele frequentie en spanning in het netwerk", beweert dr. Kurt Rohrig, adjunct-directeur bij het Fraunhofer IWES.

De angst dat het net de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energie niet aankan is volgens de Duitse onderzoekers dus onterecht. "Onze test heeft niet alleen aangetoond, dat de hernieuwbare energie kan voldoen aan de noodzakelijke eisen voor beschikbaar stellen van regelvermogen, maar dat deze met een reactietijd van enkele seconden ook beduidend sneller kan reageren dan conventionele centrales", aldus Kaspar Knorr, projectleider van het Kombikraftwerk 2.

Samenwerking

Het project is een schoolvoorbeeld van goede samenwerking van diverse bedrijven. In het Kombikraftwerk 2-project werken onder andere Siemens, SMA en Enercon nauw met elkaar samen. Siemens ontwierp het energiesysteem, maar keek ook naar de mogelijkheden van energieopslag. SMA Solar Technology geeft input voor zonne-energie scenario’s.

Enercon, een Duitse fabrikant van windturbines, houdt zich voor bezig met de ontwikkeling en evaluatie van de scenario's vanuit het perspectief van windenergie. Het bedrijf keek naar de integratie van windparken, het beheer daarvan en strategieën voor de exploitatie van systeemdiensten.

 Foto: Qpes Pach via Flickr

Bron: AT Aandrijftechnie

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie