TNO: ‘Bedrijven kunnen 40% energiekosten besparen’

 TNO: ‘Bedrijven kunnen 40% energiekosten besparen’

12-11-2013 12:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Middelgrote bedrijven kunnen tot 40 procent besparen op hun energiekosten blijkt uit een studie van TNO.

In de proof of concept-studie Flexiquest werkte TNO samen met partijen als Alliander en Essent. De studie richtte zich op de onvoorspelbaarheid van duurzaam opgewekte elektriciteit: het is niet altijd even goed te bepalen wanneer wind hard zal waaien of de zon zal schijnen. Dat zorgt ook voor meer grilligheid in het aanbod van elektriciteit.

Om op grote schaal gebruik te maken van duurzame energiebronnen is dus het noodzakelijk dat dit variabele aanbod optimaal wordt benut. Oftewel, elektriciteit gebruiken wanneer de zon schijnt of wanneer het waait. Het Flexiquest-onderzoek toont aan dat middelgrote energieverbruikers in theorie tot 50 procent van hun energievraag kunnen aanpassen aan het aanbod.

Waarde van flexibiliteit

In de studie is onderzocht hoe het energieverbruik directer kan worden afgestemd op het fluctuerende aanbod van duurzaam opgewekte elektriciteit. Een variabele prijs, waarbij duurzame energie voordelig wordt aangeboden bij een hoog aanbod, is daarbij een belangrijk sturingsmechanisme. Als middelgrote energieverbruikers reageren op een hoog aanbod kunnen zij tot 40 procent voordeliger duurzame energie inkopen.

Ook werd gekeken welke consequenties dat heeft voor producenten, netbeheerders en middelgrote energieverbruikers. Speciale aandacht lag hierbij op veranderende business en verdienmodellen. Flexiquest is het eerste onderzoek dat zich focust op partijen over de gehele energieketen en middelgrote energieverbruikers.

Kansen en uitdagingen

Als middelgrote energieverbruikers hun energieverbruik flexibel inzetten, kan dat bijdragen wind- en zonfluctuaties in de toekomst op te vangen. Zo kan het aandeel duurzame energie in de energiemix vergroot worden.

Dit biedt zowel kansen als uitdagingen voor verschillende partijen in de energieketen. Zo kunnen producenten meer duurzame energie toevoegen aan hun productportfolio en krijgen netbeheerders te maken met een veranderde netwerkbelasting. Daarnaast kan bundeling van 'flexibele energieverbruikers’ plaatsvinden. Daarbij kunnen er nieuwe markten gevormd worden die middelgrote energieverbruikers  helpen bij verdere flexibilisering van in- en verkoop.

Bron: TNO

Foto: Ksenia Novikova via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie