Meer duidelijkheid over Energiebespaarfonds

Meer duidelijkheid over Energiebespaarfonds

20-11-2013 13:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Blok  heeft in een Kamerbrief meer duidelijkheid gegeven over de uitwerking van het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF).

Het Nationaal Energiebespaarfonds verstrekt leningen aan particuliere woningeigenaren om energiebesparende maatregelen te treffen zoals isolatie en renovatie. Het fonds vloeit voort uit het Energieakkoord, waarin afspraken zijn gemaakt om energiebesparing te realiseren.

Het revolverende fonds stelt een bedrag van € 300 mln ter beschikking voor leningen aan eigenaar-bewoners. De Rabobank en ASN Bank leveren € 225 mln aan en het Rijk vult € 75 mln toe aan het fonds. Vanaf 1 december 2013 worden er leningen vanaf € 2.500 verstrekt. Het uitgangspunt is echter wel dat verhuurders 70 procent van de energiebesparende investering zelf moeten financieren.

NEF

Het fonds is gericht op woningcorporaties en particuliere verhuurders van sociale huurwoningen. Minister Blok richt zijn pijlen vooral op projecten betreffende sociale huurwoningen met hoge energiebesparingsambitie. Voor het verwezenlijken van bijvoorbeeld energieneutrale (‘nul-op-de-meter’) woningen worden extra rentevoordelen toegepast en wordt beperkende regelgeving geëlimineerd.

Energielabel

Uit de brief van de minister aan de Tweede Kamer blijkt verder dat in 2015 alle woningen in Nederland een indicatief energielabel krijgen aangeleverd om eigenaren bewust te maken van het energieverbruik. Transparantie maakt het mogelijk dat bewoners alternatieven gaan overwegen voor het verwezenlijken van zowel kosten- als energiebesparing.

De doelstelling bij het verstrekken van leningen uit het NEF is om een verbetering te realiseren wat betreft energieprestaties. Voor de woningen van corporaties wordt er gestreefd naar minimaal energielabel B, en voor particuliere huurwoningen naar label C. Hierbij wordt er gekeken naar woningen die er het slechtst aan toe zijn, energielabels D tot en met G, om grote hoeveelheden energie te besparen.

 

 

Foto: eneco via flickr

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie