Noord-Brabant begroot miljoenen voor energietransitie

Noord-Brabant begroot miljoenen voor energietransitie

22-11-2013 11:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Niet Den Haag, maar gemeentes en provincies leiden de energietransitie. Noord-Brabant heeft € 131 mln begroot om topregio te worden in kennis en innovatie over duurzaamheid.

Het miljoenenbedrag wordt verdeeld over twee fondsen. De provincie stopt 71,2 mln  in het potje voor haar kenniseconomie – en infrastructuur om een energietransitie mogelijk te maken. Belangrijk onderdeel is een cleantech fonds, waarbij € 7 mln financiering is gereserveerd voor zonne-energietechnologie en € 5 mln voor elektrisch rijden.

Ook worden er in 2014 duurzame energie – en besparingsprojecten opgestart die worden gefinancierd uit het Energiefonds van €60 mln.

Dit blijkt uit de gepubliceerde ‘Begroting 2014? van de provincie die is geanalyseerd door EnergieOverheid. De investeringen sluiten aan bij de ambitie van de provincie om aan de top van Europese kennis- en innovatieregio’s te staan.

Financiering

In de eerste vier jaar verwacht Noord-Brabant in tien cleantech –, biobased – en smartgridprojecten te gaan investeren. Voorwaarde is dat op projectniveau ook private investeerders  of financiers minimaal €12 mln mee investeren. De provincie verwacht in de vervolgfase nog eens een bedrag van ongeveer €20 mln aan private vervolginvesteringen in te kunnen zetten.

In de tweede tranche van de investeringsagenda is er € 60 mln ingeruimd voor een Energiefonds. Vanuit dit fonds moeten er vanaf 2014 ook projecten opgestart worden op het gebied van energiebesparing en duurzame energieopwekking. Daarbij ziet de provincie vooral kansen in de gebouwde omgeving, maar ook zonne-energie projecten en elektrisch rijden.

Bron: EnergieOverheid

Foto: BASF The Chemical Company via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie