RWE blaast enorm windmolenparkproject af

RWE blaast enorm windmolenparkproject af

26-11-2013 14:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Duitse energiebedrijf RWE  schrapt zijn plannen om één van de grootste windmolenparken ter wereld te bouwen voor de kust van zuid-west-Engeland.

Dat maakte RWE vandaag bekend. Onzekerheid over toekomstige bijdragen van de overheid aan duurzame energie maken het project te risicovol voor RWE. Het project, met de naam ‘Atlantic Array’, zou voor 240 windturbines zorgen voor de kust van Devon. De gezamenlijke capaciteit van deze turbines zou neerkomen op 1,2 gW. Dat is goed voor de energievoorziening van 900.000 Britse huishoudens. €4,8 mrd zou nodig zijn voor de investering.

Politiek

De Britse energiesector verkeert in zwaar weer, nadat oppositieleider Ed Miliband had gezegd dat hij een plafond op energieprijzen wil, na jaren van scherpe stijgingen.

In antwoord daarop zei premier David Cameron dat hij de zogeheten groene belasting gaat verminderen. Milieubelasting beslaat bijna tien procent van de energierekening van de gemiddelde Brit.

De zes grote energiebedrijven in Groot-Brittannië, waaronder RWE, hebben hun tariefstijgingen altijd fel verdedigd. Milieubelasting en hoge netwerktarieven zouden aan de hoge prijzen ten grondslag liggen.

RWE onder druk

RWE is nu ook terughoudend met offshore windparken door het relatief hoge risicoprofiel dat deze energiebronnen kenmerkt. De turbines op zee staan soms bloot aan extreme weersomstandigheden.

RWE staat tevens onder druk door de sterk toegenomen capaciteit voor duurzame energie in thuismarkt Duitsland en het besluit van Duitsland om te stoppen met kernenergie in 2022. In de groothandel verdient het bedrijf veel minder aan zijn stroom. Dat heeft al tot een verlies van 13.000 banen geleid en een halvering van het dividend.

Omdat RWE een schuldenlast van bijna €31 mrd met zich mee torst, wil het concern de financiering van kostbare duurzame energieprojecten, waaronder ook offshore windparken, deels extern realiseren.

Bron: Financieel Dagblad

Foto: johan wieland via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie