Ex-topschaatser wint innovatieprijs met zeezoutbatterij

Ex-topschaatser wint innovatieprijs met zeezoutbatterij

27-11-2013 11:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Voormalig topschaatser Marnix ten Kortenaar heeft met een herbruikbare zeezoutbatterij de Jan Terlouw Innovatieprijs 2013 in de wacht gesleept.

Met zijn bedrijf Dr Ten ontwikkelde Ten Kortenaar een batterij uit goedkoop materiaal die stabieler en schoner is dan andere batterijen op de markt. Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw reikte de prijs van € 10.000 en acht adviesdagen uit tijdens het GreenTech-congres in Apeldoorn.

“De batterij bestaat uit een slimme mineralen-elektrodenmix die anders is dan de huidge lithium-ionbatterij of de loodzuurbatterij”, laat Ten Kortenaar in een reactie weten aan Duurzaam Bedrijfsleven. De batterij kan geproduceerd worden uit goedkope materialen zoals koolstof, mineralen en zeezouten. Een ander voordeel is dat de zeezoutbatterij duizenden malen opgeladen en ontladen kan worden zonder dat er capaciteit verloren gaat. Iets dat niet mogelijk is bij de loodzuurbatterij.

Publieksprijs voor dolfijnschip

De publieksprijs van € 1.000 ging naar O-foil, dat een efficiënter mechanisme heeft ontworpen om schepen voort te stuwen gebaseerd op de zwembeweging van dolfijnen.

De jury van de Jan Terlouw-innovatieprijs selecteerde de winnaar op basis van enkele voorwaarden. Zo moest de innovatie tastbaar zijn en bedacht zijn in de regio Oost-Nederland. Ook de verwachte economische waarde van de innovatie stond centraal bij de keuze van de winnaar.

De jury was te spreken over de hoge kwaliteit van de inzendingen. “De inzendingen laten zien dat Oost-Nederland ongelooflijk innovatieve ondernemers heeft op het gebied van Energie- en Milieutechnologie,” aldus juryvoorzitter Jan Terlouw. De jury vond dat de batterij veel mogelijkheden biedt voor duurzame energie. De zeezoutbatterij van Dr Ten kan functioneren als een opslagmogelijkheid voor thuis opgewekte zonne-energie.

Dr Ten

De labdemonstratie voor de zeezoutbatterij van Ten Kortenaar is succesvol doorstaan. Eerst zullen velddemonstraties en tests worden uitgevoerd voordat de batterij in (pilot)productie wordt genomen.

Het bedrijf Dr Ten is gespecialiseerd in product- en procesinnovaties op het gebied van sport, voeding, energie en chemie. Verder werkt Dr Ten aan zonnecellen, schaatsen, plastics, coatings, smeermiddelen en sportvoeding.

Bron: Stichting kiEMT

Foto: NaturalHealthAdvisory.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie