Shell investeert tóch in zonne-energie

Shell investeert tóch in zonne-energie

24-10-2011 14:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Shell heeft 250 miljoen euro in een Japanse zonnepanelenfabriek geïnvesteerd. Dit terwijl het Brits-Nederlandse olieconcern in 2009 meldde dat het niet meer zou investeren in wind- en zonne-energie. Shell heeft de investering nooit bekend gemaakt.

In 2009 zei toenmalig bestuurslid Linda Cook dat Shell niet zou investeren in wind- en zonne-energie, omdat 'de technologieën niet concurrerend zijn, zelfs niet met subsidies'. Het bedrijf ontving destijds veel kritiek op dit standpunt.

Volgens het NRC Handelsblad investeerde Shell, een halfjaar na de uitspraak van Cook, in een fabriek waar een nieuw type zonnepaneel wordt geproduceerd. De fabriek is eigendom van het Japanse bedrijf Solar Frontier, dochteronderneming van Showa Shell. Dit bedrijf is weer voor 35 procent eigendom van Shell. Daarnaast is Saudi Aramco, de grootste olieproducent ter wereld, voor 15 procent eigenaar van Showa Shell.

De reden voor het niet bekend maken van de investering is volgens een woordvoerder van Shell omdat het concern 'gewoon zijn deel van de investeringsbeslissingen van Showa Shell op zich neemt'. De woordvoerder ontkende dat het bedrijf niet met zonne-energie geassocieerd wil worden.

De zonnepanelen zijn sinds een maand in Nederland verkrijgbaar en worden verder geleverd aan India, Duitsland, Verenigde Staten, Italië en diverse Afrikaanse landen. Het nieuwe type zonnepaneel heeft minder rendement dan de ‘ouderwetse’ panelen, maar zijn wel goedkoper.

Bron: NRC Handelsblad

Foto: Flickr.com, am4ndas

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie