Duits regeerakkoord handhaaft ‘dure’ Energiewende

Duits regeerakkoord handhaaft ‘dure’ Energiewende

28-11-2013 14:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ondanks de sterk stijgende kosten van de energietransitie hebben de Duitse coalitiepartners CDU/CSU en SPD de duurzame doelstellingen gehandhaafd – en zelfs uitgebreid.

De nieuwe coalitiepartners willen dat 40 tot 45 procent van haar elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen komt in 2025. In 2035 moet dit 55 tot 60 procent zijn.

Hiermee introduceert Duitsland nieuwe doelstellingen voor 2025 en 2035 die in lijn zijn met de reeds bestaande doelstellingen voor 2020 (35 procent hernieuwbare elektriciteit) en 2030 (50 procent hiernieuwbare elektriciteit). De plannen staan in het coalitieakkoord dat deze week is gesloten.

Andere plannen die in het akkoord genoemd worden blijven onveranderd: zo moet in 2020 nog steeds de CO2-uitstoot in 2020 met 40 procent teruggedrongen zijn in vergelijking met 1990. In Nederland is die doelstelling slechts 20 procent.

 

Energiebesparing

 

Het akkoord meldt ook dat de befaamde terugleververgoeding (EEG Umlage) voor de opwek van duurzame energie grondig wordt hervormd om de kosten van het systeem te drukken. De politieke partijen erkennen dat door de Energiewende (de Duitse energiepolitiek gericht op transitie naar hernieuwbare bronnen) de energierekening van huishoudens en mkb oploopt.

Met een Nationaal Energiebesparingsplan, dat gericht is op transport en de bebouwde omgeving, zal meer nadruk worden gelegd op het verhogen van energierendement. Ook zal de bouw van warmtenetten voor de woningmarkt worden gestimuleerd.

Bron: Energieoverheid.nl | Foto: 350.org via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie