Grote overname in zonnebranche

Grote overname in zonnebranche

02-12-2013 11:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

SolarWorld, de producent van zonnecellen die de ’zonne-oorlog’ tegen goedkope Chinese zonnepanelen startte, neemt een grote hap uit Bosch Solar Energy.

SolarWorld, gelokaliseerd in Duitsland, is een grote speler in de productie van zonnecellen en modules. Het bedrijf heeft een meerderheidsbelang genomen in de zonnetak van Bosch. De acquisitie heeft als doel om SolarWorld haar invloed en marktaandeel te vergroten. Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

Het Duitse SolarWorld staat bekend voor het aanklagen van Chinese zonnepaneelfabrikanten voor het “dumpen” van panelen in Europa.

Met deze aanwinst neemt Solar World ongeveer 800 werknemers over van Bosch. De overname betreft ook de productielocatie van Bosch, in het centraal gelegen Arnstadt, Duitsland. De acquisitie levert SolarWorld een extra productiecapaciteit van 700 megawatt, voor de productie van zonnecellen. Hiermee ligt het totale productievermogen van SolarWorld nu boven 1 gigawatt. Daarnaast wordt de productiecapaciteit van zonnemodules ook vergroot met 200 megawatt.

Opschudding

Het bedrijf geeft aan dat de nieuwe productie locatie een goede aanvulling is op het technologisch portfolio. SolarWorld wil onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten bundelen en zich focussen op het verbeteren van de efficiëntie van zonnecellen. De missie is “concurrentievoordelen en kostenreductie behalen”, aldus SolarWorld.

Of SolarWorld opgewassen is tegen de goedkoop producerende Chinese zonnepaneelfabrikanten is de vraag. Zeven jaar terug nam het Shell Solar over, een relatief kleine speler in de zonnemarkt. Het lijkt erop dat SolarWorld zich zo bewapent tegen een reeks van faillissementen in de zonne-industrie. Dat fenomeen is overigens normaal in snel groeiende industrieën die volwassen worden.

Bron: CleanTechnica

Foto: Dennis M2 via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie