Robot maakt zonnepanelen schoon zonder rails

Robot maakt zonnepanelen schoon zonder rails

02-12-2013 13:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Japanse Sinfonia Technology ontwikkelt een robot die zonder rails grote hoeveelheden zonnepanelen schoon kan maken – en zo het rendement verhoogt.

Er bestaan al meerdere robots die zonnepanelen reinigen, maar de robot van Sinfonia Technology is de eerste die geen rails nodig heeft. De robot kan hierdoor vrijelijk over een paneel bewegen en verwijdert onder andere stof, zand en vogelpoep. Deze verontreinigingen kunnen het rendement van zonnepanelen met vijf procent verlagen.

Voornamelijk grote zonne-installaties kunnen profiteren van de robot: Sinfonia claimt dat € 7.000 per geproduceerde megawatt elektriciteit bespaard kan worden.

 

Batterij

 

De robot is bevat een camera en infraroodsensoren, waardoor hij zowel overdag als ’s nachts kan schoonmaken. Het kan autonoom voortbewegen, waardoor rails overbodig zijn. Bovendien kan de robot op panelen tot een hoek van 30 graden werken en kan een oppervlak van 100 vierkante meter per uur schoonmaken. De robot zelf werkt overigens niet op zonne-energie maar werkt op een verwisselbare batterij.

 

Meer schoonmaakrobots

 

Sinfonia Technology is niet het enige bedrijf dat zonnepaneelreinigende robots bouwt. SunPower, dat vorige maand Greenbotics heeft overgenomen, produceert robots die sneller panelen schoonmaken dan wanneer dit met de hand gebeurt. Ook bespaart deze methode tot 90 procent aan water. Echter, deze robots hebben wel rails nodig.

Bron: Nikkei Business Publications en GreenBiz | Foto: Brookhaven National Laboratory via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie