Windenergie op grote schaal naar ontwikkelingslanden

Windenergie op grote schaal naar ontwikkelingslanden

04-12-2013 14:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Deense Vestas gaat windenergie naar één miljoen mensen in ontwikkelingslanden brengen. Een Arabisch energiebedrijf zal het project gaan realiseren.

Het Deense windturbinebedrijf Vestas gaat de samenwerking aan met hernieuwbare-energiebedrijf Masdar. Masdar is een bedrijf in Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

Het doel van de project, genaamd ‘Wind for Prosperity’, is ontwikkelingslanden over te laten schakelen op schone energie. Daardoor zijn ze niet langer afhankelijk van vervuilende diesel.

Het project moet de komende drie jaar naar één mln mensen windenergie brengen.

‘Dit is een van de grootste bedrijfsinitiatieven om de energiearmoede te bestrijden en groene energie te verspreiden in ontwikkelingslanden,’ zei Morten Albaek van Vestas. ‘Het is een triple winsituatie – groei genereren, vervuiling reduceren en dat op een winstgevende wijze.’

‘Wind for Prosperity’

100 verschillende gemeenschappen zullen windturbines krijgen. De turbines zijn makkelijk te vervoeren, op te richten en te onderhouden. Masdar zal dienen als projectontwikkelaar en Vestas zal focussen op project design en het opknappen van de windturbines. Albaek zegt over de samenwerking: ‘Het is tijd voor samenwerking, niet voor afhankelijkheid.’

Door gebruik te maken van weergegevens van Vestas, identificeert Masdar de delen van de wereld die dringend energie nodig hebben en waar relatief veel wind staat.

Zo’n 13 gemeenschappen in Kenia – waar zo’n 200.000 mensen leven – zullen het eerst windturbines krijgen. Het project zal starten midden 2014. De Britse Investeerder Frontier Investment Management zal meewerken aan het project. Andere landen die op de lijst staan zijn: Ethiopië, Tanzania, Jemen, Pakistan, Vietnam en Nicaragua.

Albaek: ‘We verwachten dat dit een succesvolle commerciële investering zal zijn.’

Bron: Greenbiz

Foto: DanieVDM via Flickr

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie